Växtfärgning

Igår färgade jag garn med kirskål medan jag pluggade, för en vecka sedan var det rödbetor som åkte ner i färgbadet så nu har jag ju bilder att dela med mig av.Som vanligt är ju färgåtergivningen inte optimal. Garner från vänster till höger:

* Det bruna är mer rödorange i verkligeheten och var för början natur brunt/grått, färgar med rödbetor.
* Vitt garn som färgades med rödbetor, blev svagt orange.
* Ljusgrått garn som även det färgades med rödbetor, brunorange
* Det allra snyggaste, kirskål på vitt garn. Jättehärlig gul färg som riktigt lyser!

Överlag är jag väldigt nöjd med färgningen, speciellt med kirskålen som blev väldigt fin. Rödbetorna hade jag ingen aning om hur man skulle färga med och istället för att ta reda på det (dumt!) så satte jag helt enkelt igång och bara kokade ur färgen. Dcok tyckte jag att det blev väldigt lite färg av så mycket rödbetor, så jag kollade upp hur man ska göra. Egentligen ska man baka dem i ugn först för att få bäst resultat, så det ska jag testa nästa gång.

Men man lär sig alltid något nytt!


Galgpyssel

Som så många andra har jag en samling galgar från olika butiker som både är rangliga och helt olika. När jag idag drabbades av inredningslust så gjorde jag slag i saken och klädde om ett par av dem.Så här såg galgarna ut innan jag började, tämligen tråkiga och fula.Det första jag gjorde var att klä om galgarna med vadd, för att göra dem lite mer mjuka mot kläderna, dessutom glider plaggen inte av lika lätt om galgen är stoppad.Sen så mätte jag ut tyget och vek det dubbelt över galgen och klippte ett litet hål för kroken. Efter det är det bara att sy ihop tyget på insidan av galgen, lite veck blir det, men sånt får man leva med.Såhär blev galgarna att se ut när jag blev klar. Inte för att de matchar nu heller, men finare är de iaf:P

Den ena galgen fick en rosett runt kroken som jag fäste med min (livsfarliga) proffslimpistol. Ett väldigt praktiskt verktyg, men jag glömmer så lätt att limmet är ca 300 grader varmt när jag håller på, så det blir lätt brännskador för min del.

Handledning och heminredningsdrömmar

Idag är det handledning som är på hemtentatapeten, har en och en halv fråga kvar innan jag är färdig med det avsnittet. Medan jag sitter och förkovrar mig i handledningsbegrepp, är jag mest sugen på att fixa till lite här hemma. Städa, möblera om, fixa till, kanske måla lite, byta gardiner eller kanske hänga några tavlor.

Som ni förstår är det ingen jättelyckad kombination, men så fort jag är klar med dagens frågor ska jag pyssla lite. Fundera på att börja med att byta till mina nya sängkläder som jag fick i fördelsedagspresent av min mamma. Alvine skön i härlig bomullssatin med band att stänga till med.Jag är jättesugen på att måla eller tapetsera om, men det får nog bli i nästa boende som förhoppningsvis blir mer permanent än mitt studentboende här i Uppsala. Jag blev helt kär i den här tapeten, jag gillar mönster speciellt när man kan kombinera ihop det med lite mer neutrala möbler.Men nu ska jag återgå till studierna!

Kommunikation och kållukt

Här i Sunnersta är det full fart efter helgens vila. På hantverksfronten har det inte hänt så mycket under helgen, en nålbunden socka är klart och särken har fått kilar och en ärm. Denna vecka är jag helt lektionsfri med har hemtenta som ska skrivas om pedagogik och handledning.

Nu sitter jag här i köket och och läser om kommunikation medans ett färgbad med kirskål puttrar på spisen. Visst låter det mysigt? Dock luktar kirskål inte så gott när man kokar det, så hela köket fylls av en stickande kåldoft. Förhoppningsvis ska garnet bli fint iaf, 100 g garn ska färgas och jag hoppas att badet är tillräckligt starkt. Jag har nämligen inte hittat ett formellt recept på kirskål, men jag proppade i så mycket grytan förmådde och har sen haft i mer när växterna har mjuknat. Än så länge ser färgbadet väldigt blekt ut, efter att ha kokat i ca 45 min, så vi får väl se hur det blir.

I helgen fick jag en trevlig nyhet, min mamma hade lyckats komma över tenn för 20 kr/kg, så här ska det gjutas knappar! Först ska jag dock försöka hitta nån snygg förlaga, så jag vet hur de ska se ut.

Men nu måste jag nog läsa lite mer om jag ska få nåt gjort idag!

Frilled veil

De senaste dagarna har jag exprimenterat lite med att försöka få en slöja men "krusning" framtill. Mer om dessa huvudbonader finns att läsa här. Jag har gjort på två olika sätt dels utgått från en befintlig slöja, och lagt ett antal veck framtill, och med dessa veck sytt en klassisk smocksöm. När jag var klar blöttes sömmen och vecken nålades på plats, för att sedan få torka. När linnet torkat är det lite stelt och veken håller formen ganska bra.Problemet med den här tekniken, tycket jag var ett vecken inte blev så tydliga och raka. Pådetaljbilden nedan syns det tydligare. Istället för en tydligt veckad struktur, tycker jag att det får ett nästan "rörigt" intryck.Den andra tekniken jag använde var att sy själva veckdelen för sig. Jag klippte ut en remsa linnetyg, 90x 6 cm, fållade en långsida och vek sedan hela remsan som ett dragspel, där varje veck var ca 3 cm. Vecken syddes sedan ihop i ett visst mönster.Dessa veck tyckte jag blev väldigt fina, men nackdelen är att min tygbit som var 90 cm lång endast blev ca 28 cm när den väl var veckad. Men denna teknik var ändå den jag föredrog, så om jag har tid idag ska jag börja på veckningen till en riktig slöja, istället för att bara göra provbitar.


Smockat förkläde, till salu

För ett par veckor sedan blev mitt förkläde färdigt, det är gjort efter förebild i Lutterell Psaltaren. Det är helt handsytt med vaxad lintråd, 85 cm långt och mäter 44 cm upptill i midjan. Smocksömmen är 7,5 x 40 cm, midjebandet är 175 cm långt.Förklädet kan man se på
här.

Förkldet är som rubriken antyder, till salu. Är det någon som är intresserad, kom med bud eller förslag om byteshandel!

Brickband

Idag fick jag klart ett brickband som jag har pysslat med se senaste dagarna. Bandet är vävt med naturfärgat (vitt) och växtfärgat gult ullgarn. Det är det gula garnet som jag färgade för ett tag sen. Bandet var egentligen tänkt att bli strumpeband till min dräkt, men jag räknade fel (alt. inte tänkte alls) när jag varpade, så bandet blev för kort, 130 cm. Bandet är 2 cm brett och i ändarna är det tofsar kvar, så man kan ändra avslutningen om man vill.

Är det någon som är intresserad av att köpa/byta bandet är det bara att höra av sig!


(Jag vet att bilderna är lite oskarpa, men det var det bästa jag fick till)

Nålbundet

Som jag nämde i ett tidigare inlägg har jag fått klart mina första nålbundna vantar. De är lite ojämna, och lite i minsta laget, så jag kan inte valka ihop dem. Men jag är nöjd ändå!De är sydda med Drops Karisma som är fyratrådigt ullgarn, färgkoden kommer jag inte ihåg, men som bilden visar är de röda. Det roliga är att enligt färgkartan i växtfärgningsboken verkar det som att denna nyans är fullt möjlig att framställa med krapp.

Jag har redan börjat med nästa projekt, ett par strumpor i mörkbrun ull. Garnet hittade jag i mammas gamla samlingar så jag har bara ett hg, så vi får se hur det räcker, ev blir skaftet i en annan färg/nyans.


Jag älskar biblioteket!

Idag var jag in en sväng på Uppsala stadsbibliotek och hittade massa roliga böcker. Tre stycken handlar om mitt nya favoritämne, växtfärgning.Jag hittade även söma, nåla, binda som handlar om nålbindning från Uppland. Jättehärlig bok med många beskrivningar.
Påskpyssel

Under påsken har jag varit hemma hos Os föräldrar på landet. Mycket god mat och fint väder. Eftersom Os föräldrar har mjölkgård brukar O jobba ganska mycket när vi är här så jag tar alltid med mig lite pyssel som jag kan sysselsätta mig med när han mjölkar kor. Under påsken har jag gjort klart mina nålbundna vantar och är jättenöjd. Jag lärde mig att nålbinda för lite mindre än två veckor sedan och har redan fått till ett par vantar, inte perfekta men ändå ett par vantar. Jag har tyvärr inte nån kabel till kameran med mig så jag postar bildern när jag kommer tillbaka till Uppsala.

Igår var det fantastiskt fint väder så jag och O tog med oss hunden (som också heter Hanna) ut på skogspromenad och kottjakt. En påse full med grankottar blev vårt byte och under veckan ska jag försöka få till färgning av dem. Jag har inte sett nåt resultat av hur färgningen ska bli, men enligt det jag läst ska det bli rödbrunt, så vi ser hur det blir.

Överklänning med helvetesfönster

Nu var det ju inte så många som gissade på vad jag skulle sy, men det var iaf en överklänning med helvetesfönster. Den är sytt i ett tunnt senapsgult ylle med även det med viss polyesterinblandning. Eftersom tyget är väldigt tunnt valde jag att fodra överklänningen med ett vitt linne, dels för att få lite stadga men även för att få ett finare fall.

Som inspiration har jag använt mig av dessa bilder från Lutterell Psaltaren:Den sista bilden skiljer sig ganska mycket från den överklänning jag gjorde, då kvinnorna har släktvapnet på sina plagg. Jag har mest med den här bilden för att den är så otroligt vacker.

Mönstret konstruerade jag utifrån de anvisningar som finns i Medival Tailors assistant. Eftersom tyget i sig innehåller polyester valde jag att fuska med sömnaden och sydde de långa sömmarna på maskin med bomullstråd, även fodret sydde jag på maskin. Däremot fälldes alla sömnsmåder för hand och fållarna syddes för hand.Här är en detaljbild på bakstycket där sömmen mitt bak syns, även lite av fodret skymtar fram.Så här blev då klänningen tillslut (ni kan ju försöka ignorera min något underliga min). Jag är ganska nöjd, dock fundrear jag över om inte ärmhålen blev lite för djupa. Men tittar man på bilderna, ser det ut som om ärmhålen går ner till höfterna ungefär. Här har jag provat ytterligare en variant av huvudbonad, flätade "kringlor" som får titta fram under huvudduken.

Kan någon gissa?Det här är mitt senaste projekt, vid sidan av nålbindningen (och mormorsrutorna såklart). Har kommit en bit på väg men klantade till mig igår, så ALLA sömmar fick sprättas, så kan det gå om man slarvar.
Förhoppningsvis ska det gå bättre idag, kan kanske dela med mig av en mer klar bild senare.

Men är det någon som kan se vad det ska bli?

Färdig!

Ja, eller förra vackan blev min klänning, cotehardie, cotte eller vad man nu vill kalla den klar. Den är sydd i ett tunnt olivgrönt ylle med ca 10% polyesterinblandning (tyvärr) men priset var 29 kr/m så då kunde jag acceptera det. Det var dessutom lite skönt att sy av ett så pass billigt tyg då detta var mitt första försök på medeltid, om man bortser från diverse linneklänningar med trumpetärmar som jag sytt tidigare. Klänningen är som sagt i stort sett handsydd med lintråd och silke och är fodrad i livet för att ge lite mer stadga. Relativt nöjd är jag, men lite krångel med kilen fram blev det, jeg fick det inte att se helt jämt ut, utan det veckar sig lite när man har den på sig.Det här är insidan av ena ärmen, fast utan knapphål. Där knapphålen ska sitta har jag stadgat upp med en linneremsa. Knapparna har jag sytt efter instruktioner i Medival tailors assistant, som för övrig är årets bästa bokköp.Så här ser iaf klänningen på ut, knäppningen fram går ner till höften ungefär. Det blev många knappar och många knapphål, men det var rätt så kul att sy. På bilden har jag även mitt smockade förkläde på mig, jag ska skriva lite mer om det i ett annat inlägg. I förklädet hänger även min "sypåse" som inte är så medeltida, framför allt så hade man de inte hängandes i förklädet utan under klänningen för att slippa ficktjuvar. Penningpungen kom man sedan åt genom en liten slits i klänningen. Min penningpung är inte tänkt att användas så här utan jag använder den att ha sybehör i när jag ska iväg och pyssla.

Min huvudbonad är inte hller så medeltida, det är ett gammalt örngott som fick åka på mest för att jag skulle se lite mer "anständig" ut. Däremot ska jag snart sy en riktig i linne. Till den skulle jag vilja ha fina knappnålar, helst skulle jag vilja göra egna eller så får jag väl köpa, jag såg igår att handelsgillet hade väldigt fina.

Mer medeltid

På tisdagens pysselkväll med Upptuna så blev min cotehardie äntligen klar. Istort sett helt handsydd (några kilsömmar gjorde jag dock på maskin) med silketråd och lintråd, massor med knappar och lika många knapphål. Jag är väldigt nöjd om man bortser från några missar, men jag misstänker att det bara är jag som lägger märke till dem...

Så nu planerar jag nya syprojekt, en särk måste jag ha, men jag velar om hur långa ärmar jag ska ha. Med tanke på knäppningen på min cotehardie så borde den kanske bli kortärmad, men jag är lite sugen på att närma mig 1400-talet och då sy en kortärmad kjortel med lösärmar. Då undrar jag lite över om man konske bör ha en långärmad särk under, men jag vet inte. Är det någon som har bra förslag så blir jag väldigt glad. På tal om kjorteln vill jag att den ska likna den här:Utöver särk och kjortel, planerar jag att sy en cotehardie efter samma mönster som den olivgröna, fast i miparti i blått och rött. Jag har nämligen 2 m rött ylle från loppis liggande samt 2 m av korps blåa partiylle liggandes. Vode dessutom kul att sy efter samma mönster direkt så jag kommer ihåg vad jag ska ändra och göra annorlunda.

Till min olivgöna klänning är jag lite sugen på att sy en senapsgul överklänning med helvetesfönser (jag har tyg till det med liggandes) dock har jag fått intrycket att dessa mest användes av "fina damer" vid högtidliga tillfällen, men vi får se hur jag gör...

Nu ska jag iaf laga lite mat innan kvällens bio, får jag tips om ärmlängden till särken blir jag väldigt glad...


Ännu mer mormor!

Nu är hela 35 rutor klara och ligger och väntar på att sättas ihop, dock är målet runt 200 rutor så det är en bit kvar. Igår var det pysselkväll med Upptuna och min 1300-talare blev färdig. Det har gått relativt fort att få den klar, jag har för mig att jag började sy omkring den 15:e mars. Ska försöka få den fotad på i helgen och ska dela med mig av lite bilder. På pysselkvällen fick jag även en grundkurs i nålbindning och efter att ha övet under dagens föreläsning, så börjar det likna något.

Nu sitter jag och väntar på att E ska komma hem, för vi ska iväg på IKEAinvigning idag. Det ska bli kul att se hur nya varuhuset ser ut. Det blir nog även en sväng till Kupan, där jag ska leta efter en stor kitel/kastrull.