Ada med klänning

För några veckor sedan kom min efterlängtade provdocka, som jag och Emma döpte till Ada under monteringen. På de här få veckorna har hon varit ett stort hjälpmedel under mitt syande, bla. så har hon fått prova en kjol, en kjortel och nu ikväll en halvfärdig klänning.Klänningen är sydd i ett bomullstyg köpt på Tradera för flera år sedan och har nu äntligen fått komma till användning. Mönstret är egenkonstruerat och det här är den första kjol/klänning som jag bemödat mig med att sätta fickor i sidorna på. Tanken är att knäppningen, slagen och kragen (och ev. manschetterna) ska dekoreras med en turkos/grön passpoal om jag hittar någon passande. Annars är det väl inte så mycket att säga om klänningen, ska dela med mig av det färdiga resultatet sedan.

Den som är observant ser att ytterligare en kjol tittar fram under fållen. Den är en 40-tals inspirerad kjol i sex våder med gångveck. Även den ska ni få se i framtiden.

Idag var även Eleonor och hälsade på (och lånade skrivaren) så då passade jag på att fota min nya mössa.Den är stickad på strumpstickor 4,5 uppifrån och ner. Den är varm och täcker öronen, men särskilt vacker vet jag inte om den är, den fyller sin funktion iaf. Det var iaf roligt att sticka med egenspunnet garn.


(Och jag vet Erik, bilden är inge vidare och för att inte tala om efterbehandlingen, men det är inte jag som är fotograf:P)


Miparti

I lördags drog jag med min man ut i snön och "tvingade" honom att fota min nya klänning. Det hela började bra med att jag halkade på trappen och ramlade rakt på svanskotan, redan då upptäckte jag en stor fördel med klänningen. I fallet så knövlades klänningen till och blev en perfekt "krockkudde" för bakdelen.Tyget kom jag över genom ett byte med
Peter, så mängden var inte riktigt anpassad för en mipartikjortel till en kvinna av min längd (ca 180 cm) så det bidde till att skarva. De röda tyget var det minst utav, så de röda kjoldelarna är skarvade nertill. Sen så skedde det ett litet missöde under tillklippningen och jag råkade klippa av den tygbiten som var tänkt att bli ärm. Alltså fick det bli en skarv även där... Klänningen är helt handsydd med vaxad lintråd, efterstygn i sömmarna och fållarna är fällda med fällstygn (?).Jag valde att ha skarven upptill, för att inte knöla till knäppningen i ärmen. Den här klänningen är tänkt att användas som överklänning och har därför lite extra utrymme främst kring överarmar/axlar för att kunna röra sig obehindrat även med en klänning till under.Passar även på att dela med mig av en bild på ytterligare ett smockat förkläde. Det är så otroligt kul att sy smock, och speciellt till förkläden, då det inte är så mycket mer sömnad. Tyvärr kan jag ju inte göra hur många som helst åt mig själv, men är det någon som är i behov av ett, hojta till!

På den här bilden syns också en av de saker som jag är lite missnöjd med, knapparna framtill är inte helt jämna och några spretar lite underligt. Så här i efterhand tycker jag nog att jag skulle ha gjort dem lite mindre också, men det får väl bli till nästa gång. Utöver det så är det lite småsaker som jag inte är helt nöjd med, men får väl göra bättre ifrån mig till nästa gång.


Äntligen färdig!

Igår medan jag tittade på K-special, så sydde jag de sista stygnen på min miparti klänning som jag har stretat med under det gågna året. Redan i våras började mönsterskissande, och sen har det sakta men säkert rullat på.

Ska försöka fota kjorteln i helgen, så jag återkommer med mer detaljer då. Bjuder på en detalbild av några av skarvarna så länge.Nu ska jag sätta mig framför symaskinen och sy lite "modernare" saker.


K-special, tyget en slitstark historia

Ville bara tipsa om att man fram till den 14e feb kan titta på en K-special dokumentär om textilhistoria, på svtplay.
Otroligt inspirerade, jag vill också väva fint!

Merino/silke

I onsdags klarade jag den kliniska examinationen, så nu har jag ledigt tom måndag då gynkursen börjar. För några dagar sen så fick jag också hem min efterlängtade provdocka, så ni kan ju gissa vad jag sysselsätter mig med...

Utöver sömnade så har jag även spunnit lite. I höstas passade jag på att beställa lite ull från England när pundet var lågt. Bla så köpte jag en fyndpåse med blandad merino i olika färger. Till det här garner har jag blandat cerise och rött och även kardat i lite vit mullbärssilke. Garnet är spunnet och tvinnat på spinnrock.
Jag håller för fullt på och stickar en mössa av garnet, då den jag har är väldigt stickig.

Nålbundna sockor, del 1, garnet

Efter att ha nålat sockor till både Oskar och Eva, bleb jag väldigt sugen på att göra ett par åt mig själv. Eftersom jag fick ett par kardor i julklapp och spånadslusten är på topp, tänkte jag spinna garnet själv och sen eventuellt växtfärga det innan det blir dags att börja sömma.Först kardades ullen, som är massamull som inte överhuvudtaget är medeltida, men råkar vara min (hittils) favoritull att spinna med.Efter kardningen rullades kardfloren ihop till rullar......som sedan spanns till ett relativt tunnt garn.Garnet tvinnades sedan tvåtrådigt......och härvades sedan upp på härvträ och härvorna knöts om löst med garn inför den eventuella färgningen.Färdigt!

Men nu till frågan, ska jag färga eller inte färga? Och i sånt fall i vilken färg, funderar lite på lökskal eller krapp, men har inte bestämt mig än.

Vad tycker ni blir bäst?


Nålbundna sockor

Idag blev jag äntligen klar med ett par sockor som jag har sömat (faktiskt inte felstavat, utan upplänsk stavning) länge. Det är en variant av Uppsalasockan, fast med ganska lågt skaft helt enkelt för att 200 gram garn inte räckte längre än så. Garnet är Järbo Garns lilla lovikka, och den röda sömmen upptill är av en tvåtrådig ullgarnsrest.
Päls i kylan

För ett tag ses hittade jag en trasig päls på Kupan här i Uppsala. Eftersom den var lite trasig under ena armen fick jag den billigt. Tanken är att jag eventuellt ska fodra en hätta med pälsen och så ska jag försöka mig på att få till en pälsstola att ha över axlarna.Så här ser pälsen ut från utsidanFrån avigsidan kan man se att pälsen består av småbitar som är ihopsydda. Tyvärr vet jag inte vad det kan vara för djur, är det någon som vet?

Efter experthjälp från Historiska världars forum så verkar det som om min päls är gjord av mink eller eventuellt kanin.