Mormorsrutor

När min "svägerska" Emma satte igång och virka mormorsrutor, blev jag väldigt sugen själv. Mamma var här och hälsade på för ett par helger sedan och tog då med sig lite garner, så i helgen började jag virka. Än så länge är det bara 24 rutor klara, så det är en bit kvar innan jag får så det räcker till en filt. (Rutorna mäter 9x9 cm) O föreslog att jag skulle göra en filt till kattkorgen, då behöver jag inte virka så många... Men vi får se hur det blir med den saken..Här syns några av rutorna, de längst till vänster ska få ett varv vitt runt sig så är de klara. Ska bli jättekul när det är klart, vet dock inte vart filten ska få vara, har så många redan...

Förresten, jag var i Stockholm och hälsade på E & K i fredags och då passade vi på att gå in på Ohlssons, där hittade jag två yllestuvar för 100 kr/ kg. Lycka!!

Växtfärgning

Jag har länge varit sugen på att prova på att växtfärga, så nu under tentaveckan gjorde jag ett försök. Det var för övrigt en perfekt syssla att ägna sig åt tillsammans med studierna, sitta och ha koll på kastrullen och läsa samtidigt.

Till att börja med så letade jag igenom garnförrådet efter lämpliga garner och jag hittade en del naturfärgade och gråa ullgarner.Först tvättade jag garnerna och sen åkte de ner i kastrullen för betning, jag använde mig av alun, 15 %. Efter en timme stängde jag av värmen och garnerna fick svalna för att sedan sköljas och hängas på tork.

Nu till det roliga, färgningen! Eftersom det är lite fel tidpunkt för att ge sig ut och plocka blommor, blad mm. så fick det bli nåt annat. Hemma hittade jag ett illorange sammetstyg som jag länge har velat sy en penningpung av, men färgen var grotesk. För att matta ner färgen något och göra den lite brunorange, så blandeade jag ett färgbad med kaffe ocg rött te. (Låter kanske lite dyrt med rött te, men jag använde en påse som jag dels fått gratis, men även har stått i tre år för ingen vill dricka av det).Så här såg färgbadet ut när det stod och puttrade som bäst. Efter ca en timme silade jag av teet  och sedan åkte tyget och en vit och en grå härva garn ner.Det fick också stå och sjuda (ca 75-85 grader) i ungefär en timme, sen fick det svalna i färgbadet innan jag sköljde av tyget och garnerna.Så här blev sammetstyget att se ut, det färgade ligger överst. Jag är ganska nöjd, det blev lite mer brunt och fick nästan en guldton. Men det hade nästan kunnat bli lite mer brunt.Båda garnerna blev lite gulaktiga, det vita fick en jättefin nästan saffransgul färg och det gråa blev gulgrönt.

Att tänka p åinför nästa gång:

Jag måste få tag på en större gryta.

Att inte knyta åt kring härvorna så hårt, mitt gula garn har lite batiktendenser...

Att när jag ändå betar, göra en större sats, för det var ganska tråkigt att göra...

Förkläde på gång

Under helgen har jag varit hos Os föräldrar ute på landet. Självklart hade jag med mig lite pyssel och jag hann ganska långt på mitt senaste projekt, ett smockat 1300-tals förkläde.Den här bilden kommer från Lutterell psaltaren och mitt förkläde påminner om det damen näst längst till höger har. Under helgen hann jag med fållning och all smocksöm, så nu är det bara knytbandet kvar så är det klart. Förhoppningsvis så hinner jag klart det under Upptunas pysselkväll imorgon. Jag har tagit en del bilder under arbetets gång som jag lägger upp när det är klart.

Nu ska jag återgå till studierna! (tenta på tors!)

Tråkig torsdag

Idag är det tråktorsdag, mycket skolarbete som måste göras och vädret är allmänt trist. Jag ska försöka plugga undan så mycket som möjlign nu på förmiddagen, så jag kan sy lite på eftermiddagen. Igår sydde jag fast ärmarna på min cotehardie och det blev helt mislyckat, då idag blir det dags för ett nytt försök. Ska sprätta loss dem och göra dem lite vidare samt vidga ärmhålen, så kanske jag kan röra lite mer på armarna.

Ännu mer medeltid

Nu är det fullfart på syfronten, i måndags var jag runt i tyg affärer i Uppsala och hittade mycket fint. En tjock yllestuv på Myrorna för 35 kr som redan har blivit en strutlös hätta med käppning fram. Blev ganska bra, ska dela med mig av bilder snart. Men det bästa var att jag hittad ett olivgrön ylletyg på Ohlssons för 29 kr/m, lite syntet är det i , men till det priset kan jag tolerera det. 3 meter fanns det kvar på rullen och jag tog alltihop, förhoppningsvis ska det räcka till en cotehardie (en tajt klänning med knäppning i ärmar och framtill) men kilarna blir nog inte så långa. Det är nackdelen med att vara lång, det går åt så mycket tyg...

Med hjälp från den här
sidan hjälpte Emma mig att få till mönstret på livet och idag har jag fått till ett mönster till ärmarna. Så senare idag kanske det blir till att klippa ut i riktiga tyget och börja sy... först ska jag och Emma till IKEA dock!

Medeltid

Återigen har jag och O börjat prata om att åka till medeltidsveckan, och då måste man ju självklart ha passande kläder. Jag har tidigare sytt lite medeltidsinspirerat, men aldrig "på riktigt" så nu har jag fakriskt tänkt att lägga ambitionsnivån lite högre, mer handsytt och lite mer historiskt korrekta mönster.

Har spanat runt en del på historiska världar och hittat en del jag gillar och är sugen på att sy. Extra roligt blir det ju att få sy herrkläder, som jag inte är så van att göra (men O får nog sy lite själv också). Tidsperioden vi tänkt rikta in oss på är sent 1300-tal, ev början av 1400.De här hosorna kommer från Historiska världar och är fotlösa, med blygdkapsel och väldigt tajta, ska nåla in O i tyg när han kommer hem. Hoppas man lyckas få till dem, har aldrig sytt hosor tidigare..Den här bilden kommer också från Historiska världar, klänningen även kallad "Moy Bog" är baserad på ett irländskt fynd från en mosse. Jag är lite sugen på att nån gång ge mig på att sy en sån, dock verkar den vara lite krånglig att få till baktill.

När jag ändå är inne på medeltid, är det nån som har koll på föreningen Upptuna? Jag är lite småintresserad av att gå med, dock har jag inte riktigt koll på vad de gör, men sy och pysselträffar låter trevligt. Vore kul att träffa andra som delar samma intresse, och dessutom kan dela med sig av kunskap.

Massa mönster

Det finns så många fina vintagemönster och jag vill ha dem allihop!


Men...
mönster är dyrt och ofta blir det nästan mer jobb med ett färdigt mönster än om man gör det själv. Men jag skulle bra gärna vilja he dem!


Vintage från Kappahl

För några veckor sedan bloggade jag om Kappahls vårsortiment i härligt 50-tals stuk, och idag fick jag ytterligare en anledning att gilla Kappahl. I början av april lanserar de deras nya vintagekollektion i limiterad upplaga, verkar komma jättemtcket snyggt, funderar på om man ska hänga på låset...Den här snygga koftan vore ju inte helt fel, söt och romantiskt med spetsar, kan det bli bättre?Eller varför inte de här snygga trosorna, häligt med fina underkläder.

Nu har jag ytterligare en anledning till att längta till april, inte bara födelsedag och 1 år sen jag och O förlovade oss.

Raggarparty

Idag är jag sentimental och har bläddrat igenom massa gamla bilder. De här bilderna kommer från raggarpartyt vi hade under gymnasiet,  var verkligen en jättekul kväll. Låten "Scotty doesn´t know" väcker fortfarande minnen...Här sitter jag och får håret fixat av min extramamma Eva. Skitsnygg svinrygg med MYCKET volym blev det.Så här snygg blev jag när det var klart!Riktiga raggare äter korv.Linnéa har lånat mina ursnygga solglasögon, tyvärr verkar de ha försvunit i flytten..

Ibland saknar jag gymnasietiden, speciellt vännerna och allt roligt man gjorde. Nu pluggar vi alla på olika orter och träffas inte lika ofta. Men det vore kul att ses snart igen och ha ett nytt raggarparty!