Rosa lappar!

Anna har utlottning av en bunt rosa lapptäckstyger, så då måste jag ju självklart vara med och tävla. Anna skriver en syblogg som mestadels handlar om kviltning och lapptäcksteknik, jag bli inspirerad varje gång jag är där.

Älskade IKEA

För ett par veckor sen så bloggade jag om olika inredningsbilder, där ett underbart kitschigt lapptäcke florerade i bakgrunden. Nu har IKEA lanserat ett tyg med lapptäckstryck som påminner väldigt mycket om täcket jag ville sy.


Tyget heter MALENA och kostar 39 kr/m, dock finns det inte här i Uppsala längre, men när det väl kommer, då ska jag hitta på nåt snyggt med det!


Ännu mer kitsch!


Visst är det härligt! Jättehärligt halsband från HM i lite "Kitty Jutbring-stil" för 249 kr. Jag är lite småsugen, men kostar lite för mycket för mig, då jag inte riktigt vet hur mycket jag skulle använda det. Dessutom är det mer lockande att göra ett eget med allt från gamla knappar till band och hängen. Lite sugen blir jag!


Jobba!

Igår ringde de från Höganäs och undrade om jag kunde jobba idag, och självklart sa jag ja! Så om några minuter ska jag till busse, ska bli lite nervöst att jobba även om jag praktiserat där i 4 veckor, hoppas det går bra!

Nytt syprojekt

Just nu funderar jag för fullt över ett nytt syprojekt. Som ni kanske förstod av mitt tidigare inlägg, så är jag väldigt förtjust i de äldre sjuksköterskeuniformerna. Och just det ska bli nästa projekt, den uniform som uppsalasystrarna hade på 50-talet är det tänkt att jag ska försöka återskapa. Till min hjälp hade jag tänkt att använda min hyresvärdinna som läste till sjuksköterska här i Uppsala 1950-1953. För er som är intreserade har hon även skrivt en bok om sin utbildning.

Klänning, förkläde och huvudbonad är det som ska sys, just nu funderar jag lite på vilken typ av huvudbonad jag ska sy. Som färdig sjuksköterska hade man en hätta och under utbildningen hade man en annan typ av huvudbonad, en "plätt". Så för min del borde det ju bli en "plätt", men vi får se, det kanske blir båda...



Det här är Elisabet Dillner, den första rektorn för Uppsala sjuksköterskeutbildning, i sin högtidsdräkt som hon alltid bar.

Kitschigt

Jag ligger här i min soffa och myser och drömmer om ett härligt sminkbord. Ni vet ett sånt med en spegel över med lampor runt, ett sånt man ser i filmerna. Riktigt glamoröst med lite kitschigt till. Dock finns det inte riktigt plats för det och det är ju inte riktigt det som prioriteras högst. Men nån gång i framtiden ska jag ha ett sånt....

...och en turkos tvättstuga!





De här två kan gärna få pryda mitt framtida sminkbord, lite så här på gränsen till dåligt smak. Men just idag är jag väldigt sugen på färg och härliga saker. Dessutom har jag alltid drömmt om en läpptelefon, men min turkosa kobra passar noh också bra!

Båda kommer från
Kitsch.se, där även bilderna är lånade.


Slutkörd

Nu är det bara två dagar kvar av praktiken och energinivåerna snart slut. Att kombinera praktik med så pass mycket teoretiska studier har varit jobbigt, men praktiken har varit otroligt lärorik. Det känns som att jag har gjort rätt yrkesval och jag längtar hela tiden framåt och vill lära mig mer saker.



Den här bilden kommer från Uppsala sjuksköterskeförening och visar hur uppsalasystrarnas uniformer har varierat under 1900-talet. Nu förtiden är det dock byxor och skjorta som gäller.

Prima ballerina

När jag var liten dansade jag balett, dock väldigt dåligt och under en kort period, men nu på senare tid har jag blivit lite sugen på att fortsätta. Om inte annat för de fina kläderna...












Jag blir så sugen på att sy en svepande, ljusrosa tyllkjol och ha när våren kommer. Än så länge har jag tyvärr inte hittat tyll med rätt rosanyans, man jag ska leta vidare. 

Angående dansandet, så får nog balettkarriären läggas på hyllan, men jag måste säga att jag är väldigt sugen på att börja dansa Lindy...

Rutiga kjolen

När Ohlssons hade 25% på hela sortimentet passade jag på att köpa lite rutigt tyg som nu äntligen har blivit något av. Nu är nämligen en av två kjolar klara, den syddes förra lördagen och nu är det bara pennkjolen kvar.



Här syns också mitt nya HMbälte som köptes för 20 kr, tyckte det var fint med lite rosa till min svart/vita köksgardin kjol.

Sommarjobb!!

Idag fick jag sommarjobb, nämligen på min praktikplats som jag trivs väldigt bra på. Och inte nog med det som kommer jag även att gå som timvikarie under våren. Så förhoppningsvis kommer jag att få lite extrapengar framöver!

Titta, det är ju jag!



När jag gjorde min dagliga bloggrunda och hamnade hos
Käthe, såg jag det här fina kollaget på mig själv. Mejlade henne för ett tag sen när hon undrade om hur hennes läsare klär sig. Eftersom jag är en trogen läsare kände jag mig manad att skicka ett litet mejl!

Inredningsdrömmar

Vissa foton inspirerar mer än andra, dessa kommer ur min inspirationsmapp och gör mig så sugen att inreda, möblera om och pyssla runt i största allmänhet.



Jag vill också ha en underklädesvägg, mode är konst!!







Jag älskar verkligen lapptäcket som synns i bakgrunden, jag är jättesugen på att sy ett liknande i lite kitchiga tyger. Porslinsarrangemang är för övrigt något jag är väldigt förtjust i.



Den här bilden kommer självklart ur filme Marie Antoinette, jag tycker väldigt mycket om när mode får ingå i inredningen.



Med en sån här strykhörna skulle mina kläder bli betydligt bättre stryka. Jag fullkomligt älskar den turkosa väggfärgen, jag hoppas att jag kan lyckas övertala O om att vi ska ha ett rum i den färgen i framtiden. Kanske tvättstugan..?



40-tals byxor i swingstil

Nu är jag äntligen klar med mina blåa yllebyxor. Jag är väldigt nöjd med resultatet med tanke på att det är de första byxor jag sytt. Mer att läsa om byxorna finns här.



Byxorna är halvfodrade och knäpps med fyra ankarknappar, och väldigt vida nertill. Funderar på om de ska invigas på fredag om vädret passar...


Tyllbakelsen klar!

Jag har nu äntligen fått klart min mörkblå tyllbakelse. Den har legat i flera veckor nu och väntat på att få axelbanden fastsydda och igår tog jag tag i det och sydde klart den. Inspirationen till klänningen kommer från de här två klänningarna, den ena från Gilmore Girls och den andra från Revamp clothing.





Mönstret till min klänning har jag knåpat ihop helt på egen hand och är faktiskt väldigt nöjd med resultatet, om man bortser från lite småsaker. Klänningen är sydd i blå/svart skimmrande polyester taft och mängder med blå och svart tyll, och på varje volang är ett band av klänningstyget fast sytt, jobbigt att pressa alla band kan jag lova!


Lingerie shopping

Igår tittade jag in en sväng på Lindex, för att prova rosa bhn från "the in between collection". Det var den mest obekväma bh jag någonsin haft på mig, kuporna satt för långt ut , så brösten hamnade nästan i armhålorna. Byglarna var allmänt konstiga och väldigt hårda. På mig passade den i alls, men för hoppningsvis sitter den fint på nån annan.


Däremot rotade jag runt i femkronorslådan och hittade lite fina saker.



Strumpebandshållaren i cremefärgad spets kostade fem kronor och det söta prickiga linnet gick loss på tio kronor, båda hittade jag hos Lindex.



Den grå/blåa strumpebandshållaren kostade även den fem kronor på Lindex, men linnet kommer från HM och kostade 20 kr. Tyckte att de var väldigt fina ihop trots att de inte kommer från samma affär.



Här syns de rosa trosorna med strumpeband som också fick följa med hem från Lindex igår, även de gick loss på frem kronor. Alltid roligt när man kan göra fynd!

Ibland blir man förvånad...

För mig har alltid Halens varit lite av en "tantaffär", men nu i vår har jag blivit förvånad. De senaste veckorna har jag hittat hur mycket fint som helst hos dem. Bland annat de helt underbara rosa skorna, som jag nämt så många gånger tidigare.


Som den här jättesöta blusen, finns i rött, blått och svart. Själv föredrar jag nog den i blått, jättesnyggt till lite lagom slitna jeans (själv är jag inte mkt för trenden med trasiga jeans, usch och fy) eller en fin vadlång klockad kjol, för en riktig 50-tals look.


Ännu en rutig överdel, jag är väldigt förtjust i rutor. Den här hade dessutom ett snyggt bälte, också det i lite 50-tals stuk.

För övrig håller jag på att sy en svartvit rutig kjol, dock kan jag inte riktigt bestämma mig för om det ska blå en pennkjol, eller en rynkad variant med mycket vidd.

Som vanligt blir jag väldigt glad för lite smakråd!

Blommigt

Idag när jag slutat jobba, så tog jag en snabb sväng på stan för jag skulle handla lite mjölk. När jag ändå var där passade jag på att springa in på HM.



Den här snygga kjolen från Divided provade jag. Den passade inte och dessutom var den alldeles för kort, sååå kul är det inte att visa trosorna så fort det kommer minsta vindpust (speciellt inte när man bor i Uppsala där det jämt blåser). Men mönstret och färgerna var fina, påminde lite Diors "porslinsklänningar" fast i en mindre och billigare variant.

Lilla Maja

Imorse (eller nja morgon, kl 03.35) blev jag väckt av en liten katt som kom skuttande och la sig i nacken på mig och började tokspinna. Maja är jättemysig och bland de keligaste katter jag stött på, hon börjar spinna så fort man än tittar på henne. Jättemysigt och härligt, men lite jobbigt att bli väckt av när man ska upp kl 05.00...



Hon är ju som sagt ganska söt, den lilla katten!

Polkadots

Idag firade jag mitt lyckade tentaresultat (hämtade ut den idag, låg mkt över godkänt gränsen) med lite slutreashopping.
På Lindex hittade jag en jättefin bikini, svart med vita prickar i en helt perfekt modell med halterneck och hög trosa. En prickig "sparkdräkt" (som O säger) fick följa med hem.



Den prickiga almanackan kommer frå n akademibokhandeln Lundeq och den inhandlades för några veckor sedan. Tycker dan passar fint ihop med bikinin!

Svartvitt

Igår släpade jag med mig O in till stan för en shoppingrunda. Cardiganen från HM lämnades tillbaka och ett skärp och ett sprtslinne från rean fick följa med hem istället. Vi var även in en sväng till Kappahl, där jag letade efter en blå/vit cardigan utan resultat. Däremot blev jag helt kär i en kjol, eller snarare i bältet som följde med. Tyckte det var lite onödigt att köpa kjolen bara för att få bältet, när jag har tyg liggandes hemma till en nästan exakt likadan kjol. Men det fanns mer än bara kjolar som var snygga på Kappahl..





Allt utom väska (forever21) och skorna (Halens) är från Kappahl. Kavajen ska jag spana efter i butiken här i Uppsala, tyckte den såg riktigt lovande ut.

Kviltfeber!

För lite drygt en vecka sedan fick jag hem lapptäckssetet jag bestället. Skärmatta, linjal och rullkniv för 220 kr, ett riktigt fynd enligt mig (köpt via annonsmarknaden på sysidan). Jag har alltid tyckt om att sy lapptäcken och har de senaste åren sytt ett par bebistäcken som getts bort till små nykomlingar. Dock har resultatet aldrig blivit så där "perfekt" som man ser på foton, men men rullkniv och linjal blev resultatet betydligt bättre.



Så igår började jag med ett mystäcke till soffan. Färgerna blev en kompromiss mellan mig och O, jag gillar rosa och han gillar grönt, så därför fick täcket bli rosa/grönt. Först skar jag remsor jag tygerna jag valt ut, 48 remsor totalt, 7 cm breda. Dessa syddes ihop fyra och fyra, varannan rosa och varannan grön. Av dessa skar jag sedan kvadrater som fick bli trekanter. När man skär till trekanterna är det viktigt att skära varannan gång från rätsidan och varannan gång från avigsidan. Trekanterna sydde jag sedan ihop till kvadrater.



Jag har lärt mig av alla misslyckade kviltar att pressa mellan varje moment är väldigt viktigt.



Efter pressning sys kvadraterna ihop två och två som bilden visar, för att sedan sys ihop fyra och fyra så att de bildar en störra kvadrat. Totalt 12 sådana stora kvadrater går åt till hela täcket som mäter ungeför 120x160 cm. Kvadraterna sys sedan till rader som sedan sys ihop till ett täcke.



Såhär blev täcket när det blev klart, jag har även sytt på en naturvit bård runt omkring. Eventuellt blir det en till bård, men vi får se hur det blir. Tyvärr hade jag inte vadd nog hemma, så själva kviltningen får vänta ett tag. Jag är än så länge nöjd med mitt täcke, hoppas bara att jag får till kviltningen.

Har varit jättekul att sy och framförallt fort, nu längtar jag redan efter att sy nästa. Dock vet jag inte var jag ska kunna ha det, jag får väl helt enkelt hoppas på att nån i min bekantskapskrets skaffar barn snart sådet kan bli ett till bebistäcke...

Minna Parikka

Jag har verkligen blivit förälskad i dessa finska skönheter, att Minna Parikka dessutom har öppnat webbutik gör det ju inte bättre. Dock tillåter inte min ekonomi att jag köper några av dessa finska små skor.




Det kostar runt 265 euro/paret, så för min ekonomi är det lite saftigt. Dock är ju Halensskorna lite i samma stuk och betydligt billigare.


Körsbärkjolen färdig

I fredags förmiddag sydde jag körsbärspennkjolen och jag blev väldigt nöjd med resultatet, kanske blev den lite för lång, men det kan man ju åtgärda. Jag ska "gå in" den och se om jag trivs med längden.



(Jag vet att jag har en helt psykotisk blick, men tänkte att den kunde roa er:P)



Jag riktigt längtar tills vädret bli bättre och jag kan inviga den, helst med svarta högklackade pumps och strumpor med söm. Men snart så bör jag vädret bli bättre, så den lär nog inte få ligga så länge i garderoben.

Misslyckad 1700-tals korsett

Strax innan jul började jag på min första 1700-tals korsett. Tidigare har jag bara sytt viktorianska, så det var en liten omställning. Jag var väldigt ambitiös och sydde hela korsetten för hand, och den blev väldigt fin att titta på, men den satt ju inte så bra. Mönstret jag använde var ett väldigt modifierat från Elizabethian costume.



Som ni ser så blev kroppsforemen inte så bra, jag ser ut som en stor fyrkant. Korsetten blev helt enkelt för lång och "kramar" därför på helt fel ställe, nämligen på höftbenen istället för i midjan.



Här syns det att korsetten även är för hög, den ska egentligen sluta (eller kanske börja) i höjd med bröstvårtorna, så att lite av vårtgården kan skymtas.

Jaja, nya tag helt enkelt. Den gamla korsetten är skrotad och stålen är återvunna och instoppade i min nya 1700-talare.



Här syns stommen med stål i, Den ska sedan "kläs" i tyg på båda sidorna så att stålen hamnar i mitten mellan fyra lager tyg.



På utsidan blir det ett brokadtyg i bomull/polyester blandning, och på insidan ett randigt bomullstyg från IKEA.
Den här gången var jag inte lika ambitiös och syr för hand, bara bandkantning och snörhål bli för hand.
Förhoppningsvis blir den här bättre, jag återkommer med rapport om korsettsömnaden.