Knappknåpning

Idag har jag mest pluggat, och pediatriken börjar sätta sig känns det som. Utöver studierna så har jag även pysslat lite med knappar till min viktorianska överdel. Efter mycket velande som bestämde jag mig för att göra det enkelt (och billigt) för mig genom att använda mig av udda knappar av samma storlek. Knapparna klädde jag sen med ett ljust bomullstyg, och varje knapp pryds av en liten broderad blomma. Lite pilligt, men kul.

Nu ska jag sova, visar bilder senare!

Helgens pyssel

Helgens största projekt har varit tillverkning av en trådrullshållare. I fredags kom O med nästan hela verktygssamlingen och på lördagskvällen var hållaren färdig. Den är gjord av en mdfskiva med en dekorfräst kant, själva hållarna är gjorda av 6 mm blompinnar och de var ett helvete att slipa (och att måla) men resultatet blev bra till slut.



Närbild på dekorkanten.



Efter mycket velande valde jag att färga mitt
handspunna garn med lökskal och nu är det sköljt och torkat och väntar bara på att bli ett par sockor. Jag blev överförväntan nöjd med färgen, verkligen gyllengul, inte alls som lökskalsfärgningar jag gjort tidigare. (tyvärr gör inte bilden färgen rättvisa)



Idag har jag även sytt lite medan O har varit iväg och spelat innebandy, än så länge är det en bit kvar innan jag blir klar, men visar en bild på hur det ser ut nu.


Viktorianskt, fortsättning

Efter att Miparti kjorteln blev färdig har jag gjort stora framsteg med sömnaden. Den rutiga klänningen är färdig och jag har gått över till mitt viktorianska projekt. Underkläderna är sen tidigare nästan färdiga. Först ut var själva turnyren, som används för att få den karakteristiska siluetten. Den är ganska enkelt konstruerad med fjäderstål i stommen som sen täcks av volanger för bli lite mjukare.



Här syns även chemisen eller särken som man har under korsetten. Den fungerar även ypperligt som nattlinne. Nedanför är en bild på Eleonor i samma chemise, fotograferad av Erik.



Dräkten kommer att bestå av en jacka/kavaj och en kjol i samma tyg. Eventuellt tillkommer även en löstagbar turnyr, men jag har inte riktigt bestämt mig. Jackan är fodrad för att det mösntrade korsettyget inte ska kysa igenom, fodertyget består av ett gammalt gulnat lakan och sys tillsammans med yttertyget för att spara tid. Detta är även en metod som användes under 1800-talet.



Bakstycket sett rakt bakifrån.



Än så länge är bara bakstycket och delar av framstycket ihopsydda, resten ska sys ihop när jag har möjlighet att prova jackan på mig själv iförd korsett. För att få Ada att anta mina korsetterade mått är omöjligt pga. hennes "yppiga" byst.



Bild från sidan med delar av framstycket fastnålat.



Hatt/Fascinator

Den senaste tiden har jag blivit mer intresserad av hattar, huvudbonader och annat man kan pryda sitt huvud med. Allt från medeltida huvudlin (som jag fortfarande inte lyckas få snyggt, hur mycket jag än försöker) till mitt senaste projekt, en viktoriansk hatt är intressant. I höstas exprimenterade jag en del men ganska enkla stärkta baser i filt, som jag sedan dekorerade. Två av dem har en av mina vänner Erik fotograferat med hjälp av Eleonor som modell. (Kolla gärna på Eriks eminenta fotoblogg.)





Jag kan inte bestämma mig för vilken av bilderna som är bäst, så jag delar med mig av båda.



Den här är dekorerad med lönnlöv och rönnbär, inte särskilt hållbart, men i mina ögon väldigt dekorativt. Tyvärr har nu hatten skrumpnat ihop och ligger och väntar på att dekoreras med något annat.