Värmebölja

Usch, jag har varit dålig på att blogg på senaste tiden. Jag skyller på att jag har fängt runt en massa. Nu i helgen är jag hos O i Norrmarjum och njuter av det fina vädret.

På hantverksfronten har det hänt en del, mitt första par hosor är färdiga och ska ev lädersulas innan Varberg nästa helg. Jag har sytt ett till smockat linneförkläde som jag ska behålla själv, blev nästan bättre än de jag sytt tidigare, det blev lite bredare och lite längre. Passande till mina höfter:P Jag har även satt upp en brickväv, som ska bli strumpeband till mina hosor, bandet är halvfärdigt, ska göra allt jag kan för att hinna klart till nästa helg, helst skulle jag vilja hinna väva ett bälte också, men har inte kunnat bestämma mig för vilket mönster. Huvudduk och "madrasspåse" är halvfärdiga och ska sy vidare på snart.

Men det allra roligaste är att jag har involverat min träslöjdande sambo i hantverket, och med gemensamma krafter har vi fått till ett par patinor. De är väldigt enkla och ffa baserade på ett par som finns på Malmö hus. Lädret är än så länge ganska provisoriskt, då jag inte har hittat nån bra källa till hur läderremmarna kan ha tänkats sett ut. I mitt fall är det bara en enkel läderrem (ca 3-4 cm) som går tvärs över foten. Ska återkomma med bilder när jag kommit hem!

Nu ska jag ut i solen och sy!

Köpingsrapport

Här i Köping blir det inte så jättemycket hantverkande gjort, fast jag håller ju på och syr en linnedräkt åt mamma, så lite blir det ju:P Däremot så planeras det desto mer, efter tråkiga besked från O ser det ut som om jag blir gräsänka större delen av nästa vecka, så tid har jag så det räcker och blir över.

Förra veckan fick jag dessutom glädjande besked av
Peter från Albrechts Bössor, så nu finns det ju ännu större anledningar att hantverka. Otroligt inspirerande och motiverande att få kontakt med så duktiga och kunniga människor!

Utöver det som verkligen behöver fixas inför Varberg så är jag sugen på att fortsätta på mina försök att få till ett "krusdok" och att brodera lite. Men vi får se vad det blir, hantverkslusten är iaf på topp!


Vävstolen Victoria

Igår var jag och mamma till Bergslagen om hälsade på mormor. Jättetrevligt och härligt att komma ut i naturen. Hos mormor skulle vi också hämta mammas gamla vävstol som jag ska få överta, men efter lite funderade så ska Victoria flytta hem till mig lite senare under sommaren. Då jag inte kan väva överhuvudtaget och absolut inte sätta upp varp, så ska släktens kvinnor samlas på Jönses och göra iordning vävstolen och ge mig en välbehövlig vävkurs. Efter lite letande i gömmorna hittade vi en rulle varp till som passar lilla Victoria, så mitt första vävprojekt blir handdukar i vitt och brunt. Kanske inte så snyggt, men bra som första projekt, speciellt när man får allt material gratis.



Så här ser vävstolen ut iaf, en Glimåkra Victoria. Sen i framtiden (då jag förhoppningsvis lärt mig väva ordentligt) och har plats så får mormors Glimåkra Standard flytta till mig.

Ska bli roligt att lära sig väva, förhoppningsvis ska jag väl klara av det!

Klänning, 1300-tal, del 2

Efter att ha sytt min förra klänning blev jag ju otroligt sugen på att sy en till, dels i bättre material men även med lite ändringar. Den förra klänningen blev nästan lite väl tajt för min del och axelsömmarna satt väldigt konstigt, så det åtgärdades till denna. Istället för att ha knappar valde jag att ha snörning mitt fram, dels för att jag har fått uppfattningen om att det var vanligare bland kvinnor, samt att jag inte var så sugen på att sy enorma mängder knappar. Men knappar är ju ändå en av anledningarna varför jag "föll" för 1300-talet, så ärmarna knäpps med 18 små tygknappar. Tidigare har jag alltid sytt knappar efter beskrivningen i "Medival tailors assistant" men har inte blivit helt nöjd med resultatet, så denna gång valde jag att göra knapparna efter Max´s otroligt bra beskrivning, och resultatet blev mycket bättre!



Klänningen består av fyra paneler, att konstruera plagg på detta sätt finns i det närmaste bevarat i Uppsala domkyrka, där Margaretes gyllene kjortel finns att beskåda. Dock är mina paneler raka och vidden har åstakommits med fyra kilar, en i varje söm, detta för att spara tyg. Ärmarna är konstruerade efter instruktioner i The medieval Tailor's assistant, och det gick så otroligt mycket lättare än att försöka få till dem på egen hand. De passade i stort sett perfekt från första början!





Dock tyckte jag att det var svårt att få snörningen så snygg som jag ville, så eventuellt byter jag ut den mot knappar i framtiden. På bilden är klänningen inte heller fållad då jag inte riktigt har bestämt hur lång den ska vara.



Som sagt tyckte jag att min förra klänning blev lite för tajt, men den här blev nästan för vid. Jag överväger starkt att sy in den lite. (Jag är inte gravid, bara duktig på att puta med magen)



Jag tycker att den är fin tillsammans med min nya bruna hätta. Några små ändringar (och fållning) så tror jag den blir väldigt bra.