Klänning 1300-tal, del 1

Förra helgen blev min andra medeltidsklänning färdig. Den är gjor efter samma mönster som den gröna, fast jag ville ha den lite mindre tajt. Nu när den väl är färdig, så undrar jag om den inte blev lite väl stor, men det kan man ju lätt ordna.
Jag ska återkomma med ett inlägg med en lite bättre beskrivning av klänningen.

 

Nu i helgen har jag förresten växtfärgat en masse så nu är mina händer knallblå, det var inte riktigt meningen, men det kan jag leva med.

Hättan färdig

Jag är ju som vanligt dålig på att lägga ut bilder på det jag gör, ungefär 2-3 veckor tar det innan bilderna läggs ut. Hättan är helt handsydd med vaxad lintråd, jag har använt mig av efterstygn, samt fällsöm (?) till linne fodret, fållarna är sydda med fållsöm. Tyget är brunt secondhand ylle från Kupan (25 kr) och fodrad med vitt linne. Av linnet hade jag inte så det räckte till hela hättan, utan kilarna är av en annan kvalité, men allt linne är vitt. Modellen är baserad på ett londonfynd från slutet av 1300-talet, fast min hätta är strutlös för att tyget helt enkelt inte räckte till det. I Maciejowski bibeln  (Boaz encounters Ruth) kan man se en kvinna i röd strutlös hätta samla strå (?) från marken. I Le Roman de la rose ( ca 1350/1365) kan man se kvinnor i hättor med kontasterande foder.







Närbild på Peters otroligt fina nålar (eller Peters, de är ju mina, men han har gjort dem). Tyvärr sitter de i ett gammalt örngott för jag har fortfarande inte lyckats få till en bra huvudduk. Jag har länge letat efter ett bra tyg, helst skulle man ju vilja ha handvävt, men det är ju ganska lite utanför min budget. Men inom är snar framtid kommer jag att bli vävstolsägare, så då kanske jag kan få till något. Men jag kan (ännu) inte väva...

Teaser: Hätta

Jag blev klar med min bruna hätta för ett tag sen, men har ännu inte lyckats få till en bra bild av den. Men en bild har jag iaf fått till. I helgen ska jag försöka få till lite mer bilder, har även lite mer som jag ska fota och dela med mig av.


Gula sockar

Förra helgen blev mina gula sockar klara och jag tyckte att passformen blev betydligt bättre än de bruna jag nålade för ett tag sen.





Konstruktionen av dessa är baserade på "Uppsalasockan" men är dock nålande med ett annat stygn och saknar sprund och klyvsöm. När jag har blivit lite säkrare med nålen så ska jag försöka mig på en mer exakt rekonstruktion. På nålbindningsfronten har jag nu börjat på mitt tredje par vantar, i ett rost/orangefärgat garn. När de är klara kanske jag ska ge mig på att nåla ett par sockar åt O.

Hantverksuppdatering

På hantverksfronten har det hänt en hel del på senaste tiden. Mina gula nålbundna sockor är klara och min bruna hätta likaså. I torsdags började jag dessutom med ytterligare en till medeltidsklänning, tänkte att det skulle bli kul med ett längre projekt nu igen. Men jag har hunnit förvånandsvärt långt måste jag säga, klänningen - kilarna är ihopsydda, ärmarna sitter i och sömnsmånerna är fällda, halsringning och öppning framtill är fållade så jag ha gjort en hel del på klänningen. Ska försöka dela med mig av bilder i dagarna!

Nu ska jag sova, så jag orkar upp imorgon!


Till salu

Idag har jag rensat lite i mina handarbetsgömmor och ska försöka sälja lite sånt som jag vill bli av med. Ett par nålbundna vantar i ylle, en handsydd yllehätta med linnefoder och en handsydd penningpung i ylle.

Är det någon som är intresserad finns annonserna
här.

Jag ska i dagarna lägga ut lite mer saker bland annat en ´"medeltidsklänning" och lite annat smått och gott.





Särken på

När O var hemma en sväng i helgen "tvingade" jag honom att fota mig i min fina särk. Eftersom det var hockey på tv var han inte så engagerad i fotande, så jag skyller den dåliga bilden på honom:P



Så här ser den iaf ut, två rektangulara stycken, två ärmar, ärmspjäll och två kilar i sidsömmarna. Särken är väldigt uringad för att den inte ska synas under klänningen. Linnet jag sydde särken i hittade jag på loppis för 45 kr och den är helt underbart mjukt och härligt, väldigt passande för underkläder måste jag säga. Jag tycker att det är svårt att hitta bra och fint linne, det är nästan bara samir som finns i butikerna, och det är lite för grovt för min smak.

Särken är som sagt helt handsydd och det tog en halv evighet att sy klart den, men det var perfekt att öva handsömnaden på. Hittar jag bra linne ska jag nog sy en till särk, som är lite kortare och har halvlånga ärmar, som lämpar sig bättre för sommarbruk. Men det är ju som sagt om jag hittar bra (och helst billigt) tyg.

Nålbundet

Nu börjar jag få in tekniken med nålen och har börjar prova på lite olika stygn, fast än så länge håller jag mig till de enklaste.



Här är mina bruna fina sockor som var det andra jag nålade efter mina första vantar. Väldigt stor skillnad i kvaliteén måste jag säga. När jag nålade de här sockorna började jag från tårna och nålade sedan skaftet, för att sist nåla hälen. Eventuellt ska jag sy en klyvsöm längs skaftet, efter att ha blivit inspirerad av "uppsalasockan" men vi får se hur det blir och om jag kan bestämma mig för vilken färg sömmen ska ha.



De här lila härliga vantarna nålade jag förra helgen, i garnet eskimå från drops, garnet är väldigt tjockt (ungefär som lovika) så det gick väldigt fort med det gick åt mycket garn (150 g). De här är jag väldigt nöjd med, de är tjocka är härliga och kommer att bli perfekt i vinter. Dock är kanske inte färgen så väldigt medeltida, eller snarare dyr att framställa på medeltida vis. Jag tror att man kan få till en sån här nyans med kochenill och indigo, alternativt med purpursnäcka, men det är inget jag har provat.



De här sockorna är sydda på samma sätt som Uppsalasockan, alltså hälen är sydd först, sedan foten och sist skaftet. Uppsalasockan är en strumpa/socka som hittades i Uppsala och antas vara ifrån år 1300-1400, jag har tyvärr inte nån mer exakt datering. Dessa är sydda i mitt kirskålsfärgade tretrådiga garn och det är extra roligt att arbeta med egenfärgat garn måste jag säga.



Så här såg sockorna ut innan jag började med skaftet, mina sockor har höger o vänster fot, men de passar faktiskt på båda, men inte lika bra. Orginalet har kort skaft med ett sprund som antas passa till skorna som bars över och en klyvsöm som dekoration längs skaftet. Mina kommer dock inte att få något sprund, utan istället så pass högt skaft som garnet tillåter. Jag sitter som bäst och nålar skaftet, har inte så mycket kvar, jag återkommer med bilder när de är klara.

Kosläpp

I samband med att jag träffade bonden för ett par år sedan så öppnades en helt ny värld för mig. Trots att jag själv är uppvuxen på landet så är det så många nya delar som jordbruket har fört med sig, och däribland kosläppet. Det är vårens höjdpunkt, viktigare och roligare än valborg.

I lördags var det dags för "damerna" att springa in våren, tillställningen gick ganska lugnt till. De flesta hade varit med förr, men det blev ju självklart mycket skuttande och som vanligt ville de in i lagårn efter en timme i hagen..



Bilden är lånad från gp.se, jag stod och hindrade kor från att anfalla harven, och hade inte tid att fota.


Ännu mer garner

I går färgade jag med mina björkkvistar och reslutatet blev över förväntan. Efter som bladen redan hade börjat slå ut så trodde jag att det kunde bli lite konstigt, men garnet blev väldigt fint. Jag använde mig av 600 g björkris/kvist som jag hade delat i små bitar med sekatören. Viktigt att komma ihåg när man plocker grenar eller liknande är att de inte omfattas av allemansrätten, utan att man måste ha markägarens tillstånd.

Kvistarna kokade jag upp och lät sjuda i två timmar, sen silade jag badet och lät det svalna. Då hade så pass mycket vatten kokat bort så det räckte inte, men istället för att späda kokade jag kvistarna en omgång till med nytt vatten. När vattnet silats bort och fått svalna så hade jag i det uppblötta och förvärmda garnet. Sedan fick färgbadet stå i ca 1 timme och sjuda (temp ca 90 grader). Garnet fick sedan svalna i badet.



Färger från vänster: Björkkvistar, rödbeta, maskros, maskros, rödbeta, kirskål.

Till mitt färgbad använde jag 100 g garn, men det hade nog räckt till betydligt mer. Garnet fick en väldigt härlig senapsgul färg, med viss dragning åt grönt. Det gröna tror jag kan bero på att garner var lite gråmelerat och att de gråa fibrerna blev mer grön/gula än resten av garnet. Men fint blev det!

Smygtitt

I dagarna blev min särk (äntligen) klar. Än har jag dock ingen bild på hela, men en liten detaljbild kan jag dela med mig av. (Att fota hellånga kläder är väldigt svårt att göra ensam)



Visar också en bild på mitt senaste projekt. Istället för att börja på min mipartiklänning, så blir det ett lite mindre projekt. Jag har dessutom lite mönsterfunderingar att klara ut innan jag sätter saxen i tygerna.



Nån som kan gissa vad det ska bli?

Moy Bog och annat pyssel

Jag har länge velat ge mig på att sy en Moy Bogklänning, så idag tog jag tag i mönsterkonstruktionen och började rita, mäta och klippa. Krångligt är det och det lär nog dröja ett tag innan jag får till ett mönster som fungerar.

Idag blev jag för övrigt klar med min särk som har känts som ett evighetsprojekt, men nu är den klar iaf. Den blev väldigt bra måste jag säga, ett perfekt plagg att öva sin handsömnad på.

Igår fick jag ett tygpaket som jag bytte bort mitt smockade förkläde mot. Jättehärliga ylletyger som ska bli en mipartiklänning är det tänkt. Klänningen är tänkt att bli i samma modell som min gröna, fast jag velar mellan om jag ska knappar eller snörning fram. Men jag gillar ju knappar, så det lutar åt det. Dessutom tror jag det blir snyggast med med knappar med tanke på färgkontrasten. Men jag ska klura lite till.

Växtsamling

Idag har det varit insamling av växtdelar som stått på schemat, ja också lite studier. Nu har maskrosorna börjat komma upp ordentligt så idag har det plockats maskrosor. Dessutom är det ju en perfekt anledning att rensa ogräs:P Sen så har jag även plockat björkris, som enligt mina växtfärgningsböcker, ska plockas precis innan lövsprickning och ger en gulbrun färg. Tyvärr hade björkarna hunnit få små musöron, men jag gör ett försök ändå. I värsta fall blir det väl lite mer åt det gula hållet, eller ingen färg alls.