Första egenspunna garnet

För några dagar sedan så fick jag min efterlängtade slända (en hemmabygge gjort med gemensamma krafter av mig och O). Först hade jag tänkt att köpa Spinspirations nybörjarkit med de var slut, så vi gjorde en egen slända istället. Jätteenkelt och den blev väldigt bra och billig! Sländan väger ca 40 g och tillverkningskostnaden blev ca 13 kr plus 10 kr för sandpappret. Överlag en väldigt bra nybörjarslända tycker jag!



På sländan sitter "Hannagarn" spunnet av hunden Hannas päls. När jag åkte till landet i lördags åkte vi förbi Finsta medeltidsdagar för att köpa lite ull (som de enligt programmet skulle sälja) tyvärr fanns det ingen ull att köpa och jag hade inget att spinna av. Inspirerad av Anders
hundvantar så gick jag loss på Hanna med borsten. Helt enkelt var det dock inte och garnet blev nog inte så väldigt starkt, men jag funderar på att tvinna det med en tunn tråd av antingen ull eller silke för att få det lite starkare och för att öva på att tvinna.

Det garn jag spann i torsdags av Panduroullen är tvättat och blev otroligt mycket bättre efter tvätt.



Här syns helgens träslöjdande, nämligen ett härvträ. Väldigt bra att ha och dyrt att köpa, bättre då att använda den biten rundstaven som böev över från sländbygget och spillvirek från en blomlåda och fixa till ett själv. Eller själv och själv, O hjälpte till.



Som synes på garnstrukturen så är jag nybörjare på att spinna, men är hyfsat nöjd iaf. Tanken var att få till ett lovikaliknande garn som var lite tunnare och som skulle lämpa sig för nålbindning, men så blev det inte. Det blev ett strukturgarn som nog blir ett par stickade vantar.

Förresten På torsdag blir jag glad ägare till en spinnrock!


Äntligen slända!

Igår kom O med trissan (eller vad det nu kan tänkas heta) till min slända så idag blev den äntligen komplett. För att vara första gången jag någonsin spunnit och inte använt mer hjälp en YouTube och en bok till hjälp så gick det ganska bra. Tyvärr hade jag ingen bättre ull än Panduros "kardade" lammull. Med "kardad" menar jag att det var otroligt mycket klumpar och tovor i den.  Nu i veckan väntar jag paket från Spinspiration så den ullen lär ju vara bättre och kanske lite mer lättspunnen. Det var väldigt roligt att spinna iaf, och jag längtar redan efter att får göra någon av mitt första egenspunna garn.

Idag har jag även färgat (och dunklat) garner till min höstsjal, har fotat under färgningens gång så jag ska dela med mig av lite bilder sedan.

Köpingsfynd

Förra helgen var jag som tidigare nämnt och hälsade på hos mamma i Köping. Där passade vi på att kolla runt lite på stan. Köping är en av de få städer men en aktiv handel i stadskärnan, i många andra städer så är det köpcentrum på ett industriområder som gäller. Köping har iaf en väldigt trevlig stadskärna med många fina byggnader.



I en liten garnaffär hittade jag ullgarner som reades ut för 10-25 kr/hg. Det vita garnet ska dels användas till vävxtfärgning med 200g (som var handspunna!) ska bli en stickad sjal i olika gula/röda/oranga nyanser. Tyget är ett helylletyg som ska bli en kavaj och en pillerburkshatt är det tänkt (så fort jag får mina mönster från USA dvs.).  Högst upp är ett litet rött skärp från Bokbinderiets loppis som kostade 10 kr, perfekt till alla mina kjolar.

O´s medeltidskläder, del 2

På Kupan här i Uppsala hittade jag i våras ett jättefint ylletyg för 25 kr. Tyget är i 2/1 kypert i naturgrått, vitt, orangeröd och brunt, självklart kunde jag inte motstå frestelsen och köpte tyget. Sen dess har tyget legat på hyllan och samlat damm, så när jag kom på att jag skulle sy till O så kom det äntligen till användning. Här finns exempel på rutigt ty under medeldiden, dock bara i mi parti. Större delan av sömmarna är sydda för hand, utom de i ärmarna av den enkla anledningen att de ska (nångång i framtiden) tajtas till och förses med knappar. Framtill är knäppningen fodrad med linneremsor för att ge lite stadga.



Inte världens bästa bild och inte världens bästa hållning (O tittar på tv) men så här ser det iaf ut. Under syns även linnebrokorna (a la Teobald Thor, som var O´s kommentar).



Knapparna sitter med ca 2,5 cm mellanrum längs hela framkanten. Knapphålen är inte sydda med knapphålssöm, utan är bara kastade i ett ljusgrått ullgarn.



I och med att panelerna är tillklippta av en tyglängd på 150 cm bredd kommer mönsterpassningen per automatik. Dock syns några småmissar i sömmen mitt bak, här syns även tydligt hur sömmen svänger för att passa svanken.

Victoria!

I helgen träffades släktens kvinnor (+ Eva som är "extramamma") för att med gemensamma krafter dra på varpen på min vävstol Victoria. Ett litet missöde med solvningen som dock upptäcktes i god tid samt att vi band upp varpen på fel sida om bröstbrädan var de enda problem vi stötte på.

Mitt första vävprojekt blir klassiska löpare för att lära mig väva, så med mig från mormor fick jag en del av hennes gedigna trasförråd. Än så länge har jag bara provvävt några decimeter, och det är jätteroligt! Innan jag börjar på min första löpare så måste skruvarna dras åt och jag hade inga verktyg till det hemma, så jag får vänta några dagar innan jag börjar. Med tanke på att det är tenta nästa måndag så är det nog bra..



Så här ser hon iaf ut, min Victoria

O´s medeltidskläder, del 1

För ett par månader sedan började jag att sy en medeltidsdräkt åt O, i ett fult försök att få honom att bli lite mer medeltidsintresserad. (Historieintresset finns redan, men främst gällande krigsstrategi, så jag hyser hopp:P) I och med att jag gilar 1300-tal och knappar fick det självklart bli något som innehöll båda delarna. Herrkläder har jag knappt sytt tidigare så jag har förlitat mig till "the medieval tailor's assistant" råd och anvisningar.

Jag började med att klä in O i lakansväv för att få till grundmönstret, som jag sen skulle använda till kjorteln, cotehardien, jackan eller vad man nu vill kalla plagget.



(Här är öppningen mitt fram ännu inte uppklippt)



(Och här syns delar av vårt stökiga soffbord)

Plagget är i stort sett helt färdigt, bara fållen nertill kvar.

Nu ska jag återgå till stickningen!

Underkläder, Victorian style

En av mina favoritserier är "the Victorian Farm" som har gått på history channel. Där får man följe tre personer som under ett år ska driva en bondgård på samma sätt som under 1880-talet.  Serien är väldigt bra trots den något fantasilöse berättaren som upplyser om allt de gör "Victorian style". Efter att ha sett avsnittet där Ruth syr en klänning blev jag väldigt sugen på att själv försöka mig på nåt liknande.

Logiskt nog började jag med underkläderna, korsett, mamelucker och särk är än så länge klara.



Lägg märke till de tidsenliga skorna!
(ursäkta den korniga bilden)

Korsetten är sydd i tre lager tyg, ett tunnt bomullstyg ytterst, tjock canvas i mitten och linne fodrad. Mönstret är egenkonstruerat. Den saknar planchette, för det hade jag helt enkelt ingen hemma och orkade inte vänta på att en skulle komma i posten. Har man inspiration är det bara att köra på:P



Särken och mameluckerna är sydda utan ett gammalt spettsprytt laken som fyndades på Hötorget för 20 kr. Särken är dekorerad med spetsen från lakanet och med stråveck. Spetsen räckte inte till mameluckerna, så de fick lite nyköpt spets. Mönstret till dessa är också egenkonstruerat, efter inspiration från Truly Victorians underkläder.

Nu ska jag återgå till medeltida projekt ett tag!